top of page
  • Writer's pictureLaura Syrjälä

Yrittänyttä ei laiteta, eihän?

Päivitetty: 16. syysk. 2022

Tänään vietetään kansainvälistä naisyrittäjyyspäivää. Päivän on tarkoitus herättää keskustelua naisyrittäjyydestä.





Suomessa naisten johtamat yritykset ovat pääasiassa yhden hengen yrityksiä. Vuosi toisensa jälkeen naisyrittäjiä on noin 30 % kaikista yrittäjistä, eikä määrä ei ole merkittävästi muuttunut suuntaan tai toiseen. Kansainvälisesti vertailtuna luku on varsin hyvä: Suomessa naisilla on tasa-arvoinen asema yrittää, eikä itsenäinen ja määrätietoinen nainen ole mikään kummajainen. Päinvastoin.


Naisten johtamia yrityksiä leimaa kuitenkin yksinyrittäjyys, jota on pidetty joskus kasvunkin esteenä. Suomessa on noin 80 000 yritystä, jota johtaa nainen ja heistä yli 90 % on yksinyrittäjiä. Miksi yksinyrittäjyys sitten pitää pintansa?


Useimmat yrittäjät arvostavat vapautta, jonka seuraksi saa aina suurta vastuuta. Vastuuta omasta toimeentulosta, vastuuta ahkeruudesta ja osaamisesta, vastuuta omasta ajankäytöstä.Itse olen aina kokenut olevani ennen kaikkea yrittäjä, enkä niinkään naisyrittäjä tai yksinyrittäjä. Puhuttaessa naisyrittäjyydestä tunnen kuitenkin ylpeyttä. Naisia tarvitaan yhteiskunnan kaikkiin tehtäviin ja yrittäjyys on vain yksi polku, jota tulisi edistää.


Kun perustin oman yritykseni kuusi vuotta sitten, minulle oli itsestään selvää, että osakkaaksi tulee mieheni. En tiedä, mistä ajatus oli saanut juurensa, mutta olen ollut valintaani tyytyväinen. Olen alusta asti kokenut, etten yritä yksin vaan taustalla on sparraaja, joka haastaa, tsemppaa ja tukee – siitäkin huolimatta, että työ on välillä myös yksinäistä puurtamista. Näistä lähtökohdista minun on ollut helppo ponnistaa eteenpäin. Olen tehnyt verkostomaisesti töitä koko ajan ja ympärille on rakentunut yrittäjien verkosto, joka myy toinen toistaan ja tukee silloinkin, kun usko meinaa loppua. Tekeminen on ollut kaikkea muuta kuin yksin yrittämistä.


Harva menestystarina on kirjoitettu yksin. Me naiset olemme taitavia verkostoitumaan eikä yksinyrittäjyys ole aina sitä miltä se näyttää. Kasvua syntyy oppimalla uutta, rakentamalla verkostoja, tekemällä yhteistyötä ja kehittämällä uusia ideoita.


Ole rohkea ja aloita yhteistyö, palkkaa osa-aikainen työntekijä tai hanki uutta osaamista itsellesi. Kasvun mittarina on paljon enemmän kuin liikevaihto tai muhkea tase.


Yrittänyttä ei laiteta, eihän?


57 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page