top of page
  • Writer's pictureLaura Syrjälä

"Muokkaa julkaisua"

Päivitetty: 16. syysk. 2022


Digiaika parantaa myös vanhoja kansansairauksia. Nimittäin valkoisen paperin kammoa tuntuu esiintyvän yhä vähemmän. Kynnys ja keino julkaista ovat naurettavan helppoja, mutta samaan aikaan tekstistä tulee vähemmän merkityksellistä, sillä sitä on paljon ja se on epäjärjestyksessä. Mikä tekee tekstistä merkityksellisen? Kirjailija Antti Tuuri on sanonut, että kirjasta tulee viihdyttävä, kun sillä on juoni ja toisaalta saarna, jos siitä puuttuu merkitys. Digitaalisessa julkaisussa pätevät samat säännöt vai pätevätkö? Riittääkö, että tuotat merkityksellistä sisältöä edes jollekin vai jääkö tekstisi torsoksi, jos kukaan ei tykkää tai kommentoi?

"Riittääkö, että tuotat merkityksellistä sisältöä edes jollekin vai jääkö tekstisi torsoksi, jos kukaan ei tykkää tai kommentoi?"

Uskon edelleen siihen, että teksti on merkityksellinen lukijalleen, jos se tuottaa lisäarvoa. Lisäarvoa on monenlaista: se voi olla tietoa, tunnetta, kokemuksia, ajatuksia, viihdettä, ironiaa jne. Vaikuttaminen ulottuu hetken mielijohteen tykkäyksestä jopa vuosienkin päähän. Jokainen sana ja lause rakentaa suhdetta lukijaan tai kuulijaan, jos se on sille merkityksellistä − läpinäkyvästi tai näkymättömästi.

Me suomalaiset olemme hiljaista kansaa, mutta kasvoton kommentointi on saanut jurommankin suomalaisen avautumaan. En tiedä, onko se hyvä vai huono asia. Digiajassa kirjoittajasta on tullut julkaisija, kustantaja, päätoimittaja, kolumnisti ja kommentoija. Kaikki yhdessä paketissa. "Muokkaa julkaisua" on antanut loputtoman vapauden julkaista ja uudelleen julkaista.

Huomaan itse liikuttuvani, kun tajuan, että täysin tuntematon ihminen on onnistunut vaikuttamaan minuun syvästi ja positiivisesti. Seuraava lause on jäänyt tajuntaani: "Anna poikittaista mailaa niille, jotka vievät sulta hyvää fiilistä" Teksti on Juha Ryhäsen suusta ja itseasiassa tarkoitettu aivan tietylle porukalle − ei suinkaan minulle. Siitäkin huolimatta huomaan ottaneeni vinkistä vaarin ja tuo lause on soluttautunut päähäni pysyvästi. Huomaan sille olevan usein käyttöä. Se on riittävän konkreettinen ja reipas.

"Viestintä, joka tarjoillaan avoimesti laidalla notkujille on usein kiinnostavaa, sillä sitä ei tyrkytetä."

Viestintä, joka tarjoillaan avoimesti laidalla notkujille on usein kiinnostavaa, sillä sitä ei tyrkytetä. Kuulija tai lukija päättää itse, ollako mukana. Juha Ryhänen tuskin tietäisi lauseen vaikuttaneen minuun syvästi, ellen nyt siitä kertoisi. Siitäkin huolimatta se on vaikuttanut minuun. Hänen lausahduksestaan on syntynyt aineetonta pääomaa, jota on vaikea mitata, mutta se on mittaamattoman arvokasta.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page