top of page
  • Writer's pictureLaura Syrjälä

Mitä some-paastosta seuraa?

Päivitetty: 16. syysk. 2022

"Snäppää, postaa, twiittaa – tai laita nyt edes joku kuva instaan tai tubeta kakkuresepti." Sosiaalinen media on paitsi viestintäammattilaisten lempiaihe, myös osa ihmisten arkea monilla elämänalueilla.

Somesta haetaan apua, kun paikat ja aiheet ovat hukassa, etsitään uutisia, julkaistaan “kivoja” kuvia, luodaan suhteita, mainostetaan. Mikään elämän osa-alue ei ole jäänyt paitsioon. Sen ympärille syntyy ilmiöitä, joita ei ennen ollut: on viraalia, paskamyrskyä, emojeja. Facebookissa voi ilmaista kaikkia tunteita – se on yhteinen areena sekä empatiaa hakevalle perheenäidille että some-strategiaansa noudattavalle yritykselle. Ei ihme, että osa kypsyy someen. Olisiko aika pitää some-paasto?

Teen joka päivä töitä sosiaalisessa mediassa (kaikissa sen sijamuodoissa), mutta en jaksa vauhkota siitä.

"Onhan se hienoa, että viestintä on avointa ja jokaisen saatavilla. Se siitä. Let’s move on!"

Harva yritys tai edes tavallinen kuluttaja – some-kansalainen tietää, mitä se oikeastaan tekee siellä.

Itse käytän sosiaalista mediaa ensisijaisesti tiedonhakuun. En ehdi olla aktiivinen tai edes läsnä “kaikissa kanavissa”. Seuraan kiinnostavia ihmisiä, verkostoidun, kuuntelen – juuri sen verran, ettei tunnu turhalta. En ole koskaan pitänyt some-paastoa. Viestintä on pysyvästi muuttunut ja tärkeät uutiset ja tapahtumat ovat jo muutaman tunnin päästä eilisen uutisia tai saattavat jopa jäädä väliin, jos kanavia ei seuraa aktiivisesti. Tiedon muruja saa somesta, mutta asioiden syvälliseen perehtymiseen tai ymmärtämiseen tarvitaan enemmän. Ne, jotka jaksavat jankuttaa pääviestejään päivästä toiseen, menestyvät. Tarinankerronnalle on useita vaihtoehtoja, mutta myös some voi toimia alustana "pitkäsoitolle". Parhaimmillaan sosiaalinen media tarjoaa tarinankerrontaa, joka etenee kuin hyvä kirja.

Suosittelen pitämään somepaastoa vain jos siltä tuntuu. En tiedä, mitä siitä seuraa. Korkeintaan se, että jäät paitsi jostain tiedon murusesta. Älä kuitenkaan huoli, tietoa tulee lisää joka päivä. Ne yritykset ja henkilöt, jotka ovat rohkeita, eivät poukkoile aiheesta toiseen, vaan keskittyvät olennaiseen ja pitävät huolen siitä, ettei asiakas putoa kelkasta vaikka välillä paastoat.

Näin pidät lasit kirkkaana somessa

1. Päätä, mihin haluat ihmisten positioivan yrityksesi tai tuotteesi.

Mieti, onko yritykselle tai tuotteelle tärkeä saavuttaa tietty positio tai mielikuva? Onko markkinatilanne muuttunut? Kaipaako tuotteesi tai palvelusi kirkastusta?

2. Aseta tavoite, jota voit mitata. Tavoitteet ovat turhia, jollei niille ole määritetty jonkinlaisia mittareita. Pohdi, onko yritykselle tai tuotteelle tärkeää tavoittaa mahdollisimman paljon yleisöä nopeasti vai onko tärkeämpää sitouttaa olemassa olevia asiakkaita. Tee sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivia mittareita.

3. Mieti, millaisen reaktion tai tunteen haluat välittää. Haluatko, että asiakkaasi oppii sinulta jotain? Halutko välittää hyvää fiilistä? Haluatko muuttaa heidän ajatteluaan?

4. Luo 3–5 teemaa, joista viestit. Ihmiset omaksuvat hyvin vähän viestejä kerrallaan, pitkälläkin ajalla. Rajaa rohkeasti teemoja.

5. Ruoki yleisöäsi ja kuuntele herkällä korvalla.

Muista, että joskus välipalatkin ovat riittäviä, mutta pureskeltavaa tarvitaan säännöllisesti.

Kaipaatko apuja sosiaalisen median hyödyntämisessä? Älä hakkaa päätäsi seinään, vaan mietitään yhdessä, mikä olisi sinun tapasi kahlata somessa. Saattaa olla, että siinä sivussa keksimme jotakin muuta. Vaikka uuden tuotteen tai palvelun.

37 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page